Η οινοποιεία Σγουρίδη
Η οινοποιεία Σγουρίδη
Οίνοι Σγουρίδη
Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 100 περίπου στρεμμάτων. Το όραμα τους καλούνται σήμερα να θέσουν σε εφαρμογή οι δύο υιοί της οικογένειας Ναπολέων και Σγουρής, πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο που αποτελούν και τους ιδιοκτήτες της «Οίνοι Σγουρίδη Ε.Π.Ε.» με έναρξη εργασιών τον Απρίλιο του 2004. Ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας εκτείνεται στους ήπιους λόφους της περιοχής Αβδήρων, στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγους, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για την ποιότητα των οίνων της.
Ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Berlin Wine Trophy για την ετικέτα SIGMA ROSE 16!
Η σημαντική αυτή διάκριση ήρθε με την πρώτη συμμετοχή της ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας οίνου. Το BERLINER WEIN TROPHY επιλέχθηκε για την αντικειμενικότητα και το κύρος του.
Το βραβευβένο μας ΡΟΖΕ!!!
Οίνοι Σγουρίδη, τα θρακιώτικα κρασιά στην κορυφή
Στον ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα στα Άβδηρα Ξάνθης καλλιεργούνται 100 στρέμματα, σε μια πλαγιά για μετάλλια, όπως λένε οι δημιουργοί του.
«Προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε το μικροκλίμα της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας, που σε επίπεδο terroir απαρτίζεται από τα στοιχεία του υπεδάφους της περιοχής, που είναι το ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας», εξηγεί ο Ναπολέων Σγουρίδης, διαχειριστής της Οίνοι Σγουρίδης ΕΠΕ.
Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό και η ανθρώπινη παρέμβαση διαμορφώνει το ποιοτικό κρασί.
Η φιλοσοφία τους στρέφεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Έχουμε εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο. Επίσης, τα κατάλοιπα της οινοποίησης πηγαίνουν για κομποστοποίηση».
Τα εκλεκτά αρώματα οφείλονται στις ποικιλίες που φύτεψαν: Παμίδι, Μαυρούδι, Λημνιό, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, ελληνικές, και από ξένες Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ακολουθούν την τάση για φρουτώδη αρωματικά κρασιά, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος σε ποιοτικές ερυθρές μακράς παλαίωσης.
Ο Όμηρος περιγράφει την αρχαία Θράκη ως γη όπου παράγεται θαυμάσιο κρασί, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, πρωτολατρεύτηκε εκεί!
Σε αυτά τα μονοπάτια του κρασιού, που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. θέλει να μας μυήσει η Οικογένεια Σγουρίδη, από την Ξάνθη.
Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία, έκαναν στροφή και δοκίμασαν την τύχη τους στην οινοποιία. Έτσι, δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα εκατό περίπου στρεμμάτων, στην πλούσια σε ιστορία, περιοχή των Αβδήρων, για να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το εύγευστο κρασί της Θράκης.
Χωρίς τον αμπελώνα δεν υπάρχει κρασί!
Στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγους, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημίζονταν για την ποιότητα των οίνων της, βρίσκεται ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη.
Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα. Σγουρίδου Αναστασία, γεωπόνος, που τον επιμελείται και τον φροντίζει με το ίδιο πάθος καθημερινά.
Ο αμπελώνας οικοδομήθηκε πάνω σε μια πράσινη – bio φιλοσοφία, που εναρμονίζεται με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στο αγρόκτημα Μάνδρας, του Δήμου Αβδήρων, περιοχή που ανήγαγε το κρασί σε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
Η σειρά SIGMA απαρτίζεται από μία λευκή, μία ροζέ και μία ερυθρή ετικέτα που είναι σχεδιασμένες να ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα οινόφιλων.
Η σειρά απευθύνεται στο εστιατόριο, στην κάβα αλλά και στην εστίαση πολυτελείας.
Η σειρά SIGMA απαρτίζεται από μία λευκή, μία ροζέ και μία ερυθρή ετικέτα
Το κοπτικό του λογοτύπου της εταιρίας στο εσωτερικό της ετικέτας αφήνει να φανεί το χρώμα του κρασιού, παραπέμποντας στην έμφαση που δίνουμε στο περιεχόμενο της φιάλης.
- Η παραθαλάσσια ζώνη προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.
- Η ετικέτα Πολεμιστής επανακυκλοφορεί, προσθέτοντας Μαυρούδι. Η χρονιά του 2015 θα βγει στην αγορά το 2018.
- Τη σειρά SIGMA, που κυκλοφορεί, διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή.
- Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό.
- Η μοναδικότητα του terroir της περιοχής οφείλεται και στο ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας.
Δημοσιεύτηκε στο kalimeraellada.gr στις 21-09-2017
Κρασί, λιμνοθάλασσα και… η οικογένεια Σγουρίδη
Στον ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα στα Άβδηρα Ξάνθης καλλιεργούνται 100 στρέμματα, σε μια πλαγιά για μετάλλια, όπως λένε οι δημιουργοί του. «Προσπαθούμε ν’ αναδείξουμε το μικροκλίμα της λιμνοθάλασσας Λαφρούδας, που σε επίπεδο terroir απαρτίζεται από τα στοιχεία του υπεδάφους της περιοχής, που είναι το ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας», εξηγεί ο Ναπολέων Σγουρίδης, διαχειριστής της Οίνοι Σγουρίδης ΕΠΕ.
Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό και η ανθρώπινη παρέμβαση διαμορφώνει το ποιοτικό κρασί. Η φιλοσοφία τους στρέφεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Έχουμε εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο. Επίσης, τα κατάλοιπα της οινοποίησης πηγαίνουν για κομποστοποίηση». Τα εκλεκτά αρώματα οφείλονται στις ποικιλίες που φύτεψαν: Παμίδι, Μαυρούδι, Λημνιό, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, ελληνικές, και από ξένες Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ακολουθούν την τάση για φρουτώδη αρωματικά κρασιά, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος σε ποιοτικές ερυθρές μακράς παλαίωσης.
Βγάζουν εκ νέου τον Πολεμιστή, προσθέτοντας Μαυρούδι. Τη σειρά SIGMA διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή, σχεδιασμένες να ικανοποιήσουν τους οινόφιλους. Οι Οίνοι Σγουρίδης κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στη Γερμανία και, φυσικά, υπάρχει το e-shop.
- Η παραθαλάσσια ζώνη προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.
- Η ετικέτα Πολεμιστής επανακυκλοφορεί, προσθέτοντας Μαυρούδι. Η χρονιά του 2015 θα βγει στην αγορά το 2018.
- Τη σειρά SIGMA, που κυκλοφορεί, διαμορφώνουν τρεις ετικέτες, λευκή, ροζέ, ερυθρή.
- Η λιμνοθάλασσα δίνει τις πρωινές ώρες τη δροσιά που θρέφει το φυτό.
- Η μοναδικότητα του terroir της περιοχής οφείλεται και στο ψαμμιτικό υπόστρωμα της Πέτρας Μάνδρας.
Μαρία Αμπατζή, Δημοσιεύτηκε στο ypaithros.gr στις 15-01-2017
Τρύγος στο αμπέλι «του Παππού» της οικογένειας Σγουρίδη
Φίλοι της αμπέλου είχαν την ευκαιρία να τρυγήσουν και να ξεναγηθούν σε μια όμορφη αγροτουριστική εκδήλωση στη Μάνδρα Αβδήρων
Ν. Σγουρίδης: «Ήταν μια μικρή γιορτή τρύγου που ευελπιστούμε να καθιερώσουμε»
Το πρωί της Κυριακής οι φίλοι της αμπέλου και της οινοποιίας Σγουρίδη είχαν μια ξεχωριστή ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια όμορφη αγροτουριστική εκδήλωση. Στους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας που εκτείνονται σε μια έκταση εκατό περίπου στρεμμάτων ανάμεσα στους λόφους της Μάνδρας Αβδήρων, στην τοποθεσία Λαφρούδα, οι ξανθιώτες οινοποιοί υποδέχθηκαν παλιούς και νέους φίλους σε ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και πλούσιας περιβάλλουσας αρχαιολογικής ιστορίας.
Η Οινοποιία Σγουρίδη
Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 100 περίπου στρεμμάτων. Το όραμα τους θέτουν σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια οι δύο υιοί της οικογένειας Ναπολέων και Σγουρής, πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο, που αποτελούν και τους ιδιοκτήτες της «Οίνοι Σγουρίδη Ε.Π.Ε.» με έναρξη εργασιών τον Απρίλιο του 2004. Ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας εκτείνεται πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγος, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για την ποιότητα των οίνων της.
Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα Aναστασία Σγουρίδου, γεωπόνος, ενώ η οινοποίηση και η εμφιάλωση της παραγωγής του αμπελώνα πραγματοποιείται έως τώρα στο Κτήμα Χατζηγεωργίου, στην Κάριανη Καβάλας, με υπεύθυνο οινολόγο τον κ. Νίκο Καρατζά. Στόχος της εταιρείας είναι να υποστηρίξει και να αναδείξει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα μέσα από πειραματικές οινοποιήσεις ελληνικών ποικιλιών και την δημιουργία εξαίρετων μονοποικιλιακών και πολυποικιλιακών οίνων.
Μια πρωτότυπη και βιωματική αγροτουριστική εκδήλωση
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα αμπελοτεμάχια της περιοχής με ηλικία 50 ετών και το παρωνύμιο “του παππού», στη φυσική του διάσταση, και μάλιστα την πιο σημαντική στιγμή της καλλιεργητικής περιόδου, τον τρύγο. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Ναπολέων, συνηθιζόταν από παλιά τα αμπέλια να έχουν κάποιο παρατσούκλι με το οποίο τα ξεχώριζαν οι ιδιοκτήτες τους.
Το αμπέλι αυτό ονομαζόταν «του παππού» και προϋπήρχε πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει η οικογένεια την δική της αμπελουργική ιστορία. Ξεναγώντας τους φίλους του κρασιού, ο Ναπολέων αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ωρίμανσης του αμπελιού, επιδεικνύοντας πώς πρέπει να τρυγηθεί το αμπέλι, πώς αναγνωρίζει κανείς τις διάφορες ποικιλίες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη και να κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά γεύσεις και αρώματος μέσα από τις ποικιλίες ποικιλίες Παμίδι, Μοσχάτο, Μαυρούδι, Ασύρτικο κ.ά.
Δεν είναι μόνο το κρασί το δώρο της αμπέλου
Όπως τόνισε ο Ναπολέων, η εκδήλωση αυτή ήταν μια μικρή γιορτή του τρύγου, την οποία ευελπιστούν να καθιερώσουν σε ετήσια βάση. «Ήταν μια ευκαιρία για τους φίλους μας και τους φίλους του κρασιού να γνωρίσουν από κοντά το τελικό στάδιο του αμπελιού. Η καινοτομία φέτος ήταν ότι εκτός από τον τρύγο σερβίραμε στους παρισταμένους και μερικά χειροποίητα προϊόντα που προέρχονται από το σταφύλι και τα οποία βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Στοχεύουμε όμως να προχωρήσουμε στην συστηματική τους παραγωγή», ανέφερε ο ίδιος. Γεύσεις με βάση το σταφύλι όπως μαρμελάδα σταφυλιού, μουσταλευριά, πετιμέζι και σιρόπι κρασιού για ντρέσινγκ σε σαλάτες, κράτησαν γευστικά συντροφιά τους επισκέπτες καθώς διέσχιζαν τους καλά οργανωμένους αμπελώνες και φτάνοντας μέχρι τα όρια που σχηματίζουν οι μικρές λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα, εκεί όπου το υφάλμυρο νερό φιλοξενεί διάφορα είδη πανίδας και χλωρίδας.
Ο πλούτος της Θρακικής γης στο ποτήρι και όχι μόνο
Ο καυτός ήλιος του Αυγούστου δεν επέτρεψε πολλές περιηγήσεις και όλοι φιλοξενήθηκαν κάτω από την σκιά μια μεγάλης συκιάς. Εκεί τους περίμεναν γευστικές δοκιμές από τις διάφορες ποικιλίες κρασιού και τσίπουρου της οικογένειας Σγουρίδη, με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων, ενώ αποχωρώντας κάποιοι πήραν ως ‘’λάφυρο’’ μερικά μπουκάλια κρασιού.
Στις βραβευμένες ετικέτες και τις διακρίσεις των κρασιών έρχονται να προστεθούν σιγά-σιγά και τα νέα προϊόντα, τα οποία έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ο πλούτος της Θρακικής γης και η μοναδικότητά της κρύβουν μεγάλης δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο μέσα από τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και από την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού με συνεργασίας που μπορούν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη αγροτουριστική διαδρομή, θελκτική για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Εμπρός” στις 23 Αυγούστου 2016
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Οίνοι Σγουρίδη, τα θρακιώτικα κρασιά στην κορυφή
Ο Όμηρος περιγράφει την αρχαία Θράκη ως γη όπου παράγεται θαυμάσιο κρασί, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, πρωτολατρεύτηκε εκεί! Σε αυτά τα μονοπάτια του κρασιού, που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. θέλει να μας μυήσει η Οικογένεια Σγουρίδη, από την Ξάνθη!
Είναι η ιστορία τεσσάρων κρασιών, που ξεκινούν από τους αμπελώνες της Ξάνθης, εμφιαλώνονται στην Νάουσα και καταλήγουν στο τραπέζι κάθε γνήσιου οινόφιλου!
Πρόκειται για μια οικογένεια, που σίγουρα ξέρει πώς να παρασκευάζει ποτά. Αν και το επώνυμο Σγουρίδης είναι συνδεδεμένο με το ούζο, καθώς για πολλά χρόνια παρήγαγαν ξακουστό ούζο, ωστόσο εδώ και μια δεκαετία το «Σγουρίδης» είναι συνώνυμο με το θρακιώτικο κρασί.
Η Οινοποιία Σγουρίδη υπήρξε το όραμα του Παναγιώτη και της Αναστασίας Σγουρίδη, οι οποίοι βασισμένοι στο μεράκι τους και την παράδοση της οικογένειας στην ποτοποιία, έκαναν στροφή και δοκίμασαν την τύχη τους στην οινοποιία. Έτσι, δημιούργησαν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2000-2005 έναν ιδιόκτητο αμπελώνα εκατό περίπου στρεμμάτων, στην πλούσια σε ιστορία, περιοχή των Αβδήρων, για να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το εύγευστο κρασί της Θράκης.
Σε αυτό τον ιδιόκτητο αμπελώνα, τοποθετημένο στο Αγρόκτημα Μάνδρας, που εκτείνεται στους ήπιους λόφους της περιοχής Αβδήρων, καλλιεργούν τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών, ποικιλίες που έδωσαν υπόσταση στο πρώτο κρασί Σγουρίδη, που εμφιαλώθηκε το 2004.
Οι συνεχιστές του οράματος
Τον Απρίλιο του 2004, δημιουργήθηκε και επίσημα η εταιρία «Οίνοι Σγουρίδη Ε.Π.Ε.», με επικεφαλής τους δυο γιους του Παναγιώτη και της Αναστασίας, τον Ναπολέοντα και τον Σγουρή. Δυο πολιτικοί μηχανικοί με πολύ όρεξη για δημιουργία, κρασί και ιστορία! Μετά από πολύ μελέτη και τέχνη, εμφιάλωσαν την ίδια χρονιά την πρώτη τους ετικέτα!
Αυτή η ετικέτα έφερε ως σήμα της, έναν Θράκα πολεμιστή να κραδαίνει την ασπίδα και το δόρυ του, μια λεπτομέρεια από ένα ερυθρόμορφο αγγείο, που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Χωρίς τον αμπελώνα δεν υπάρχει κρασί!
Στα παράλια της Θράκης, πλάι στη λιμνοθάλασσα του Λάγους, περιοχή που κατά την αρχαιότητα φημίζονταν για την ποιότητα των οίνων της, βρίσκεται ο βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνας της οικογένειας Σγουρίδη. Την γεωπονική επιστασία του αμπελώνα έχει αναλάβει η κα. Σγουρίδου Αναστασία, γεωπόνος, που τον επιμελείται και τον φροντίζει με το ίδιο πάθος καθημερινά.
Ο αμπελώνας οικοδομήθηκε πάνω σε μια πράσινη – bio φιλοσοφία, που εναρμονίζεται με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στο αγρόκτημα Μάνδρας, του Δήμου Αβδήρων, περιοχή που ανήγαγε το κρασί σε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
Το μελλοντικό υπερσύγχρονο οινοποιείο
Επόμενος σταθμός, οινοποιείο. Ο επόμενος μεγάλος στόχος για την οικογένεια Σγουρίδη, είναι η κατασκευή υπερσύγχρονων οινοποιητικών εγκαταστάσεων, δίπλα στον αμπελώνα, που θα φιλοξενεί επισκέπτες και φίλους του κρασιού. Με 100% πράσινη φιλοσοφία, υπολογίζουν ότι μέσα στην τριετία 2013 – 2015 θα έχουν ολοκληρώσει αυτό το όνειρο ζωής. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα έχουν δυνατότητα να επεξεργάζονται μέχρι 200 τόνους σταφύλια, από τον γειτονικό τους αμπελώνα και οι επισκέπτες του οινοποιείου θα μπορούν να γεύονται «νέκταρ και αμβροσία» παρακολουθώντας τη διαδικασία οινοποίησης.
Εκτός από την ποιότητα στα προϊόντα τους, τους διαφοροποιεί και η bio φιλοσοφία, με την οποία πορεύονται εδώ και χρόνια. Μάλιστα έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα Φωτοβολταικό πάρκο, για να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα κατά τη παραγωγική διαδικασία και κομμάτι του σχεδιασμού είναι και η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού.
Γευσιγνωσία και τουρισμός
«Η Θράκη ήταν η περιοχή που ανήγαγε το κρασί, λάτρεψε τον Όμηρο και έφτιαχνε ωραία κρασιά κατά την αρχαιότητα. Βέβαια, για πολλές δεκαετίες το Θρακιώτικο κρασί χάθηκε. Εδώ και 10 με 15 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο το κρασί της Θράκης», αναφέρει ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρίας Ναπολέων Σγουρίδης, θυμίζοντάς μας λίγη ιστορία.
Φίνο κρασί παράγουν ήδη, με το σύγχρονο οινοποιείο, όμως, που είναι στα σκαριά, θα δίνουν στον καταναλωτή ακόμα περισσότερους λόγους για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ξάνθη. Ο επισκέπτης με αφορμή το ξεχωριστό κρασί Σγουρίδη θα έρχεται να θαυμάσει την περιοχή της Ξάνθης και των Αβδήρων που κρύβουν ιστορία, ομορφιά και πλούσιο κρασί.
Με την επίσκεψη και διαμονή του στο σύγχρονο οινοποιείο, θα δοκιμάζει τον ξανθιώτικο οίνο και θα εξερευνά τις γύρω περιοχές.
Μέσα από τα μονοπάτια του κρασιού Σγουρίδη, θα έχει την δυνατότητα να δει από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, να κάνει μια βαρκάδα στον Νέστο και να περπατήσει τα γραφικά σοκάκια της Ξάνθης, και όλα αυτά έχοντας πάντα ως ορμητήριο το οινοποιείο Σγουρίδη.
Ελληνικές ποικιλίες
Ο Ναπολέων Σγουρίδης μίλησε στο Newsbomb.gr για την προσπάθειά του να αναδείξει τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, «Μπορεί οι γαλλικές ποικιλίες να είναι γνωστές και ευρέως διαδεδομένες, ωστόσο αυτό που εμείς, η οικογένεια Σγουρίδη, θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ελληνικότητα των προϊόντων. Προσανατολιζόμαστε στην καλλιέργεια ελληνικών και μόνο ποικιλιών, που μέσα από πειραματικές οινοποιήσεις, θα δημιουργήσουμε εξαίρετους μονοποικιλιακούς και πολυποικιλιακούς οίνους».
Πιείτε έναν ερυθρό Σγουρίδη, με χρώμα πορφυρό, φυτικό αρωματικό χαρακτήρα με νότες αποξηραμένων βοτάνων και «χορέψτε» σαν άλλοι Σάτυροι, εκστασιασμένοι από την λατρεία του Θεού Διονύσου και του οίνου Σγουρίδη!
Δημοσιεύτηκε στο newsbomb.gr στις 11-02-2014
ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ για την ετικέτα ΣΙΓΜΑ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΛΕΥΚΟΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2012!!!
Η σημαντική αυτή διάκριση ήρθε με την πρώτη συμμετοχή της ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας οίνου. Το BERLINER WEIN TROPHY επιλέχθηκε για την αντικειμενικότητα και το κύρος του.
Στο διαγωνισμό του Ιουλίου 2013 δοκιμάστηκαν 3.500 συνολικά κρασιά από 845 παραγωγούς και αξιολογήθηκαν από 120 επαγγελματίες γευσιγνώστες από 26 χώρες. Τα ελληνικά χρώματα απέσπασαν 28 συνολικά μετάλλια, από τα οποία 16 χρυσά και 12 αργυρά.
Το βραβευβένο μας ΛΕΥΚΟ!!!